XXXXX.com  Home
bmpentertainment.com  Huvudsida

Cat 5 Vs. Cat 6 kabel Specifikation


Datorer i företagen och i många hem är sammankopplade i lokala nätverk så att de alla kan få tillgång till Internet via en anslutning och kan dela filer. Dessa nätverk måste vara snabb och måste kunna överföra data på ett tillförlitligt sätt under flera hundra fot. Oskärmade twisted pair (UTP) kablar är ett billigt sätt att göra dessa anslutningar. Sedan 2000, UTP kategori 5 (Cat 5) kablar har använts och 2010 Cat 6 kablar, som är snabbare och mindre känsliga för störningar, började ersätta dem.

Allmän

UTP Cat 5 och Cat 6 kablar båda använder fyra ledarpar som är inrymt i en plast eller vinyl slida. Varje ledarpar är färgkodade med en tråd med enfärgade isolering och den andra kabeln randig isolering med samma färg. De två fasta och randiga trådar av samma färg är vridna tillsammans för att minska störningar. Vändningar tenderar att upphäva signaler såsom yttre störningar som är densamma i båda ledningarna, men signalen, som sker i endast en tråd, sänds.

Fart

The Cat 5 kablar har en nominell frekvens bandbredd på 100 MHz. Denna frekvens innebär att kabeln kan användas för Ethernet-nätverk som arbetar med en hastighet av 100 Mbps (megabit per sekund). Cat 6 kablar testas för en frekvens på 250 MHz. Denna högre frekvens låter nätverk med Cat 6 kablar arbetar vid 1000 Mbps eller Gigabit Ethernet. I båda fallen, att kablarna är bakåtkompatibla och kan köra de långsammare, äldre Ethernet-nätverk utan problem.

Interferens

Förutom att kunna överföra data med hög hastighet, måste nätverkskablar vara resistent mot yttre störningar såsom elektromagnetiska vågor från skrivare, bildskärmar, telefoner, luftkonditionering enheter eller annan elektrisk utrustning. Sådana störningar förvränger den överförda signalen, vilket resulterar i felaktigheter. Både Cat 5 och Cat 6 kablar använder tvinnade par för att minska störningar, men Cat 6 kablar använda bättre isolering och fler vändningar. En ytterligare källa till interferens är signalen i de andra trådarna. Cat 6 kablar minska genom att separera ledarparen med en plastskena som går längs kabeln.

kontakter

Alla Cat 5 och Cat 6 kablar använda standard RJ45-kontakt. Standarden hänvisar till de totala dimensionerna, antal trådar och kontakt konfiguration. För båda kablarna, kontakterna är antingen fast eller flätade trådar. Cat 6 kontakterna är utformade i denna standard utan prövas för högre överföringshastigheter Cat 6 kablar. Cat 6 kontakter kan ha något större hål för något större fasta trådar av Cat 6 kablar och de kan ha bättre kontakt material än Cat 5 kabelanslutningar.