XXXXX.com  Home
bmpentertainment.com  Huvudsida

Hur man gör känsla av processorer


Den lilla chip på moderkortet är datorns hjärna, känd som processor eller centralenhet, eller CPU. Detta chip kontrollerar varje handling och drift Datorn fungerar. Dechiffrera olika specifikationer för en CPU är inte svårt, så länge du vet vad de olika detaljerna betyder.

uttag

Det första du bör veta om en processor är vad socket typ du behöver för ditt moderkort. Inte alla processorer passar på alla moderkort, och det beror på PIN-kod och konfiguration. Processorn har en samling av metall stiftskontakter på sin undersida, som passar in i motsvarande spår på moderkortet. En Intel varumärke CPU med en sockel typ av 1155, till exempel, inte skulle passa in i ett moderkort med ett uttag byggd för en AMD-processor med en AM3 stiftkonfiguration. Antalet stift varierar beroende på märke och CPU, som sträcker sig från några hundra till över tusen.

Antal kärnor

Även om en CPU bara kan se ut som ett enda chip, kan du faktiskt ha en processor med flera kärnor inuti. Detta är som att ha ett par mini-hjärnor inuti processorn för att underlätta processorhastighet. En dual-core processor har två processorer förpackade i ett chip, medan en quad-core har fyra. Dessa multi-core chips fungerar normalt bra för dem med stora krav på processorkraft och hastighet, såsom hard-core gamers och användare som utför tunga video eller fotoredigering.

Klockfrekvens

Klockfrekvensen i en processor är i huvudsak antalet cykler den kan utföra i en sekund. Detta nummer mäts i Hertz och typiskt visas som GHz i CPU-specifikationer. Så om en CPU är listad som körs vid 3,0 GHz, betyder det att processorn kan köras 3000000000 cykler per sekund. Även om en multi-core processor tycks erbjuda flera gånger klockfrekvensen - en dual core 3,0 GHz CPU bör vara 6,0 GHz på grund av de två processorerna inuti - vilket gör det snabbare än en enda kärna, detta är inte nödvändigtvis fall. Multi-core processorer är oftast bara effektivt när du använder programvara eller program avsedda för användning med dessa CPU-typer. För mindre processorintensiva applikationer, en multi-core processor delar helt enkelt arbetsbelastningen istället för att göra det hela en processor. Detta betyder inte nödvändigtvis göra det snabbare än en enda processor.

cache

Cachen är i huvudsak tillfälliga minnet ligger på CPU själv. Detta minne, ibland anges som L2 eller L3, är där processorn ser ut innan den ansluter till datorns RAM-minne eller hårddisk. Eftersom det är rätt på processorn, hjälper det snabba processorn reaktionstid. Ju större cachen, kan mer information och data som kan hålla, och desto snabbare processor kör.